Kiertelin tänään kamerani kanssa pieniä rähjäisiä kujia, joilla asui astetta köyhempää väkeä. Kapeita kujia, likaista, roskaa ja kaikenlaista krääsää ympäriinsä. 

 

Yhteen asuntoon oli ovi auki ja pääsin ohikulkiessani vilkaisemaan sisään: ovesta astuttiin suoraan huoneeseen, jossa lähes ainoana kalustuksena oli iso sänky ja pieni pöytä. Kaksi lasta istuskeli sängyssä kiiltävät toppatakit päällä ja katseli teeveetä peittovuorien seassa. Lattia näytti olevan pelkkää betonia, märkä ja todella kylmän näköinen - ulkona +4, kova tuuli ja tihkusade. Pesualtaat olivat oven vieressä ulkopuolella.

 

Kujilla roikkui henkareissa kuivumassa sulassa sovussa kaloja, sukkia, lihankappaleita, alushousuja ja makkaroita. Ulkona kojuissaan istuskeli niin suutareita, pyöränkorjaajia kuin ompelijoitakin. Lapset pelasivat sulkapalloa risoilla mailoilla ja palloilla. Näillä kujilla vastaan tuli myös monta kulkukoiraa.

 

YK:n mittareiden mukaan 150 miljoonaa kiinalaista elää köyhyydessä. Ja köyhyysraja on sentään vuonna 2009 nostettu entisestä 785 yuanin (82 euron) vuosiansiosta 1100 yuaniin (115 euroon). Näitä ihmisiä voi ehkä sanoa oikeasti köyhiksi. Surullista.