Alan pikkuhiljaa elätellä toiveita että uudenvuoden juhlinta alkaisi vihdoinkin olla ohi? Tässä on nyt noin viikon verran tuntunut siltä kuin asuisi keskellä isonkin sotaelokuvan nauhoituksia. Pauke oli pahimmoillaan uudenvuoden aattona 2.2, ja sitten uudelleen la 5.2 sekä su 6.2, mutta myös väliajat ainakin meidän asuinalueella on paukutettu rakettia ilmaan MELKOISESTI, paljon ja koko ajan... Katusiistijät ovat kyllä myös olleet kiitettävän tehokkaita: roskia ei silti ole kaduilla juuri lainkaan! Tervetuloa Tampereen kaupungin siistintäosasto ottamaan oppia vaikkapa vapun serpentiinien siivoamiseen!

Olemme vihdoin saaneet kodin järjestykseen: kaapit ja astiat pestyä ja paikoilleen, kylppäreihin koukkuja pyyhkeille ja koreja pikkutavaroille, sekä muutamia jatkoroikkia joka huoneeseen - tavarat alkavat siis löytää paikkansa, ja tavarat on mahdollista löytää kun niitä tarvii. Upeeta.

Ja ne astiapyyhkeetkin sitten löyty: Jyskistä. Pesuohjeet myös suomeksi! Hämmennystä aiheutti pyyhkeissä olevat lappuset: englanniksi oli teksti Made in India, mutta venäjäksi niiden väitettiin olevan valmistettu Kiinassa? Toisaalta, aivan se ja sama.

Maanantaina käytiin viettämässä vapaapäivää kaupungilla. Ensin tutkailtiin lähimetroaseman (Science and Technology Museum) feikkimarketti. Sieltä löytää sitten ihan mitä tahansa: käsilaukkuja, kenkiä, takkeja, paitoja, puhelimia, kaikenmaailman elektroniikkahärpäkkeitä, huiveja, mekkoja - kaikki lähes aitoa silkkiä, kashmiria, nahkaa, ja Cuccia, Pradaa ja ihan mitä vaan haluat. Ja hintakin on ihan mitä haluat, jos jaksat riittävästi tinkiä. Ensimmäinen Peakin takki lähti mukaan.

Converseja ja muita kenkiä

Paitoja, Science and Technology Museum feikkimarket

Metroilimme siitä Nanjing Roadille, josta edelleen suunnistimme YuYuan Gardeniin. Ainoa huono puoli oli se, että varmaan kaikki muutkin 18 miljoonaa shanghailaista olivat päättäneet lähteä YuYuan Gardeniin samana päivänä... Sitä ahdistuksen astetta siellä ihmismassassa, HUH! Garden itsessään jäi sinänsä näkemättä, ainakin näin pieneltä ihmiseltä, koska joka puolella oli NIIN paljon ihmisiä. Massassa oli toisaalta helppo kulkea - ei tarvinnut miettiä minne menisi, massa vei. Päästiin sieltä kuitenkin elävänä ulos, hengähdimme läheisellä myyntikujalla vihanneksia ja sammakoita ja kaloja katsellen. Nälkäkin oli jo, mutta ihan näin katukeittiöt nyt eivät vielä houkutelleet. Vaikka kyllä ne dumplinit olis varmaan ollu ihan hyviä.

Yuyuan Garden on siis aivan vanhan Shanghain sydämessä, keskustassa. Tässä Suzhoun tyyliin rakennetussa puutarhassa on yli 30 paviljonkia, siltoja, keinotekoisia vuoria sekä pienoisjärviä kaloineen ja lootuksineen. Puutarhan rakennutti varakas virkamies Pan Yunduan Ming-dynastian aikaan vuonna 1559, ikääntyvien vanhempiensa iloksi. Mutta en siis vielä nähnyt kaloja enkä lootuksia, enkä 3,3m korkeaa jadelohkaretta. Lootuslammen siksak-silta ja näkymät moneen suuntaan jäivät myös kokematta. Tiesittekös muuten että pahat henget pystyvät kulkemaan vain suoraan, joten siksak-muoto estää niitä kulkemasta sillan yli!

YuYuan Gardenin ihmispaljoutta

 

Keittiö kadulla

Päivän varsinainen missiohan oli kuitenkin ensimmäisen pyöräliikkeen etsintä. Löytyi, Trek Bicycle Fuxing East Road Puxi Store. Hienosta nimestään huolimatta siellä ei kyllä englantia puhuttu pätkääkään. Mutta ihan ok pyöriä sieltä löyty. Jatketaan katselemista, koska kohta täällä taitaa olla ne miellyttävimmät pyöräilykelit, voispa vaikka ihan lenkkeillä!?

Pahus kun oltiin sitten kuitenkin jo ehditty syödä, ennen kun tultiin Yunnan Roadille. Varsinainen Food Street, sinne pitää mennä joskus uudelleen, nälkäisenä. Täältä saattaisi vaikka löytää niitä kaipaamiani heinäsirkkoja?

Yunnan Road, food street

Maanantain kävelylenkki päättyi People's Squarelle, jossa tutkailimme hetken lähinnä nuorisomuotiin keskittynyttä ostosparatiisia: Vero Modaa, Onlya, Jack&Jonesia ja miljoona muuta pikkuputiikkia myyvät nuorisovaatteita, kenkiä, koruja ja jälleen kerran ihan mitä vaan. Tämä kaupunki alkaa todellakin näyttää jättiläismäiseltä Tiimarilta! Eikä tavara varmaan lopu ostamalla!

Tiistain, viimeisen uudenvuoden vapaapäivän kävelylenkki aloitettiin lähimaastosta, Pertin surffailemasta Sisu-pyöräkaupasta. Ja siihen se kävely sitten loppuikin: meitsi sai polkupyörän! Ja täydellisellä elekielellä hoidettu ostotapahtuma... Toki sen paremmin Visa kuin Mastercard eivät toimineet (olisi ilmeisesti pitänyt olla joku kiinalainen luottokortti?), mutta nurkan takaa löytyi pankkiautomaatti, josta muutaman ensin epäonnistuneen yrityksen jälkeen sai myös käteistä rahaa ulos. Se kelpasi Sisulle.

Kääpiö ja Giant, molemmat Sisua

Pertti ei vielä löytänyt itselleen sopivan kokoista pyörää - ovat nämä mallit enempi kääpiöille tehdyt... Vaikka olikin merkiltään Giant tämä omani. Ei mikään ihan maailman kevyin lennokki, mutta ajaa varmaan asiansa siirtymiseen paikasta toiseen nopeammin kuin kävellen. Ja kyllä sillä varmaan ihan lenkillekin pystyy lähteen? Seuraava missio on liittyä SISU cycling clubiin, ja lähteä keskiviikko- ja viikonloppulenkeille muiden expattien kanssa! Löyty siis paikalliset Kaupin Kanuunat!? Ehkä, katotaan nyt. Mutta ainakin koti alkaa tuntua jo enemmän kodilta, kun on taas olohuoneessa polkupyörä!

Huomenna lähdetään joka tapauksessa käväseen Hongkongissa, viisumeiden uusintareissulle. Mukana pitäisi nyt olla kaikki mahdolliset dokumentit, jotta homma hoituu. Ehkä. Taaskaan en usko ennen kuin näen, ettei vaan joku punaisella leimalla varustettu paperi sittenkin puuttuisi. Esim. kansakoulun kolmannen luokan joulutodistus tai joku muu äärimmäisen olennainen. Alanko tulla kohta skeptiseksi näiden viisumi-, lupa, rekisteröinti- ym. dokumenttiasioiden kanssa?? En, koska olen tottunut tähän Neuvostoliitossa ja Venäjällä, hah.

Hongkongissa olisi tänään aurinkoista ja +25, mutta huomisesta eteenpäin viikonloppua kohti ilma viilenee ja tulee pilvistä ja sadekuuroja. Aina ei voi voittaa. Mutta pieni viikonloppulomanen joka tapauksessa on aina hyvästä.