Heinäkuu menossa hyvää vauhtia. Nautimme ainoasta (...?) Shanghain kesästämme täysillä. Tällä hetkellä viimeisetkin tuntemamme suomalaiset ovat matkalla kohti Suomea. Samoin muutkin expatit, kaikki tuntuvat olevan kotimaassaan kesänvietossa. Meidän kesälomamme sen sijaan ajoittuu tänä vuonna myöhäisempään ajankohtaan, lentoliput Suomeen on juuri varattu: meno pe 19.8 – paluu ti 13.9. Näemme siis koko pitkän kuuman Shanghain kesän. 

Lähes koko kesäkuuta täällä sävytti sade. Jatkuva sade. Välillä satoi oikein kunnolla ryöpyten, mutta suurimmaksi osaksi ripsotellen, kuitenkin tasaisesti koko ajan sen verran, että esim pyöräily sai jäädä, koska tiet olivat aina märkiä, liukkaita ja kuraisia. Shaoxingin pyöräily siis peruuntui, samoin moni SISU-sunnuntailenkki, piknik järjestettiin sisätiloissa jne.

 

Välillä naapuritalot hukkuvat sumuun

 

Kaupunkivalokuvauskävelytkin jäivät vähemmällle – tosi vaikea valokuvata kun pitää sateenvarjoa toisella kädellä... Kanavanvarren juoksulenkkejä sade ei sen sijaan haitannut, ehkä jopa päinvastoin. Oli tilaa juosta: olimme todellakin ainoat juoksijat liikkeellä, lenkkarit kivasti lätäköissä litisten!

Shanghain sadekaudessa kun on se hyvä puoli Suomeen verrattuna, että vaikka tulee sade, se ei tarkoita automaattisesti sitä, että tulisi kylmä! Samoilla topeilla ja shortseilla pystyy juoksentelemaan sateessakin, koska lämpötila pysyy noin +30 asteessa. Aika ihanaa!!

Tosin, kun ne lenkkarit litisi siellä lätäköissä, niitä oli tuossa välillä 95% kosteudessa melko vaikea saada kuiviksi... Pyykkejä varten onneksi on kuivausrumpu, vaatekaapeissa kosteudenpoistajapurnukoita, mutta silti vaatteet tuntuvat jo päälle pantaessa nihkeiltä. Ja näkkileipä vettyneeltä vanerilta. Nyt ymmärrän miksi murot, keksit yms kuivaruokatuotteet on pakattu vielä pahvilaatikoiden sisällä minimaalisiin pussukoihin.


Dehumidifier

 

Meri tuo omalta osaltaan kosteaa ilmaa, samoin kuin lähes joka päivä puhaltavan kovan tuulen. Shanghaissa on todella usein joko ihan rehellisesti pilvistä, tai vähintäänkin savusumu peittää taivaan. Kesää kuvataan useimmiten sanoilla pitkä, kuuma ja kostea. Joidenkin mielestä jopa piinallisen kuuma ja kostea: yläkerran korealainen naapurimme sanoi, ettei mielellään kesällä käy edes kaupassa, vaan tilaa ruuat kotiinkuljetuksena... Totuuden nimessä myönnän, että eräänä perjantaina, kun oli satanut koko päivän ihan kaatamalla, ja sade näytti ainakin jatkuvan, ellei jopa yltyvän iltaa kohti, myös minä käytin tätä kotiäidin helpotusta: netissä tilaus sisään ja smartdirectin lähettipoika toi lohenpalat ja katkaravut kotiovelle!

Kesäkuun viimeisellä viikolla sateet sitten loppuivat kuin seinään, ”kostea” osuus taisi loppua, ja alkaa se ”kuuma”. Tämä tuntuu aiheuttavan sen, että ulkoliikunta on joko pakko unohtaa kokonaan, tai suorittaa järkyttävän aikaisin aamulla. Usein 8lta mittari näyttää jo +34. Päinvastoin kuin Suomessa siis, täällä on kesän tullen siirryttävä sisään salille, ilmastoituun tilaan, jos aikoo liikkua. Uudet kaverimme juoksumatto ja spinningpyörä.

Tera Wellnessin spinningsali

Juoksumattorivistö odottaa juoksijoita

 

Kotona on enemmän kuin miellyttävää että joka huoneessa on oma ilmastointilaite, joilla saa pidettyä sisälämpötilan inhimillisenä, ja pystyy nukkumaan tuskailematta.

Kieltämättä jopa hetken kävely kaupungilla +36 asteessa ja auringonpaahteessa vie mehut aika tehokkaasti. Kokeilimme viime sunnuntaina käväisemällä Jing’An temppelissä. Vesi loppui kesken, ja oli pakko siirtyä vilvoittelemaan viereiseen ostoskeskukseen. Mutta mutta:

Energiaa säästävässä Shanghaissa ei hellepäivinä shoppailla

 

Shanghain ostoskeskuksia ja toimistorakennuksia kehotetaan sulkemaan ovensa erittäin kuumina päivinä tänä kesänä, jotta sähköä riittäisi asuinrakennuksiin, Shanghain kaupungin sähköyhtiö tiedottaa. Energiankulutusta halutaan säännöstellä, sillä kaupungissa kärsitään sähkövajeesta. Shanghain sähköyhtiö haluaa, että teollisuuden ulkopuoliset sähkönkäyttäjät nostavat sisälämpötilaa yli 26 asteeseen. Paljon sähköä vaativissa toimistorakennuksissa ilmastointilaite pitäisi pysäyttää tunniksi päivinä, kun lämpötila nousee yli 35 asteen. Kun hellelukemat nousevat yli 37 asteen, ei-teollisia rakennuksia, kuten ostoskeskuksia ja toimistorakennuksia, kehotetaan sulkemaan ovensa kokonaan.

 

Sähkönsäännöstely ei miellytä

3 000 ei-teollista käyttäjää koskeva kehotus ei ole kuitenkaan pakollinen. Kaikki eivät aio totella.  ”Ryhdymme toimiin energian säästämiseksi, mutta emme sulje, sillä taloudelliset menetykset olisivat melkoiset”, sanoo nimettömänä pysyvä suuren shanghailaisen ostoskeskuksen työntekijä.

 

Onneksi näitä vilvoittavia keitaita siis kuitenkin löytyy edelleen. Sunnuntaina löysimme temppelin viereisen ostoskeskuksen läheisyydestä heti seuraavan keitaan: Ravintola Bali Laguna. Maistuvaa indonesialaista ruokaa miellyttävän rauhaisassa ympäristössä – vaikka paikka oli aivan tupaten täynnä asiakkaita, se jotenkin huokui kiireettömyyttä ja rauhaa. Asian Wall Street Journalin mittapuun mukaan Shanghain romanttisin ravintola… Ainakin mukava vihreä keidas keskellä miljoonakaupungin sykettä.


 

Haastetta tuottaa paitsi oman nestehukan välttäminen, myös maito- yms ruokatuotteiden kuljetus kaupasta kotiin niin ettei kylmäketju katkeaisi. Jäätelön ostaja saakin olla jo tosi vikkelä! Mitenkähän mahtaa noiden kylmäketjujen laita olla tuolla toreilla ja kujilla...?

Ja todellakin, mitä pukeutumiseen tulee, niin kesähelteillä se on vieläkin monimuotoisempaa kuin tähän asti muuten. Suomessa pyöräilijät käyttävät irtohihoja, niin täälläkin, täällä tosin ihan tavalliset kauppa/työmatkapyöräiljätkin – mutta vain siksi ettei aurinko tarttuisi. Monet naiset mopoillessaan/pyöräillessään ovat pukeutuneet hauskaan yleensä pitsi- tai rimpsureunaiseen ”hartialiinaan”, joka siis peittää olkapäät ja käsivarret auringolta. Ja kyllä, miehet todella tekevät sen, mitä Sami Sillanpään kirjasta (”Kiina-ilmiöitä”) lukiessani luulin ja toivoin vitsiksi: paita kääritään rullalle kainaloiden alle niin, että vatsa jää paljaaksi. Ja siellä sitten ”tallustellaan turpeat mahat ylväästi pystyssä”, kuten Sami Sillanpää kauniisti asian kuvaa.

(Photo NOOT available!) Ah, mutta jos kuitenkin:

Aamutorimme myyjän paidanrullaamisnäyte

 

Silti minusta tuntuu jo nyt, että joskus vielä haikeana muistelen tätä lämpöä – siis tätä tuskaisen kuumaa, ahdistavaa ja hiostavaa hellettä!

 

 

Shanghai Daily:

 

Yesterday the city was sweltering on the hottest day of the year so far with temperatures climbing to 38.3 degrees Celsius. Thunderstorms forecast for today should bring some relief from the sizzling summer. Forecasters say temperatures should drop to around 32 to 35 degrees.

Shanghai Dailyn mukaan ”heat peak” alkaa tänä kesänä 23.7 – paljonkohan se tarkoittaa asteissa?