Viime viikonloppuna Shanghaissa elettiin jänniä hetkiä: kaupunkiin oli annettu taifuunivaroitus! Itä-Kiinan mereltä puhaltaa...

Alunperin vain ”taifuuni” MUIFA oli jo jossain vaiheessa nostettu ”supertaifuuni”-luokkaan, jonka piti iskeä Shanghaihin lauantaina. Supertaifuunin tuulennopeudeksi arvioitiin 198km/h. Kaupungin viranomaiset uskoivat taifuunin aiheuttavan Shanghain alueella kunnon myrskyn. Edellinen iso taifuuni, Matsa, riehui Shanghaissa v. 2005, jolloin 4 ihmistä kuoli ja aineelliset vahingot nousivat 100 miljoonaan yuaniin (15.5 miljoonaa USD). Muifasta oli odotettavissa jotain samankaltaista.

Jo perjantainen ukonilma, vesisaderyöppy ja myrskynpoikanen antoivatkin epäillä, että jotain voi olla tulossa. Lennot molemmilla lentokentillä myöhästelivät jo perjantaina, kuin kokeeksi.


Nainen vanhassa kaupungissa perjantaina 5.8.2011, “myrskyä odotellessa” (kuva Shanghai Daily)

 
Muifan tiet ovat arvaamattomat: eräiden arveluiden mukaan se olisi saapumassa pahimpana eteläiseen Zhejianiin, tai sitten pohjoiseen Zhejianiin, tai sitten jonnekin muualle. Joka tapauksessa Shanghain kaupunki oli vaaravyöhykkeellä. Kaupungissa poistettiin mainostauluja, tuettiin puita, ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa. Yli 200 000 ihmistä jopa evakuoitiin.

Zhejianin alueella kalastusveneitä varoitettiin ja käskettiin palaamaan turvaan maihin lauantaihin puoleenpäivään mennessä.

Odotettavissa oli riehuvan tuulen lisäksi kaatosadetta, ukkosmyrskyä, ja niiden myötä viilenevää ilmaa! Joka tässä tapauksessa tarkoittaa siis sitä, että lämpötila jää alle +33 asteen..



Synkän näköinen taivas Pudongin yllä perjantaina. (kuva Shanghai Daily)

 

Lauantai-sunnuntain välisenä yönä minunkin oli pakko herätä ½3lta ja hiipiä parvekkeelle nuuhkimaan, että miltä se ihkaoikea taifuuni nyt sitten näyttää ja tuntuu. No, tuuli kävi, sen verran reippaasti, että silmälaseistani pidin varuiksi kiinni parvekkeella seistessäni! Pyörät ja pyykinkuivausteline olikin jo etukäteen nostettu sisälle, etteivät lähde lentoon. Mutta täytyy myöntää, että olin vähän pettynyt: odotin jotain huisin järisyttävää..

Muifa kun olikin loppujen lopuksi päättänyt ohittaa Shanghain keskustan, ja pyyhälsi ohi kaupungin pohjoispuolelta. Eli  vaikutukset olivat huomattavasti pienemmät kuin mitä pelättiin. Supertaifuuni alennettiin jo takaisin ainoastaan taifuuniksi sen saapuessa mereltä maihin.

Tuulen voimakkuus oli 74km/h, ja lämpötila putosi +30 asteeseen. Ennustetuista kaatosateistakaan ei ainakaan täällä meidän alueella näkynyt jälkeäkään, kunhan vähän ripsotteli.

Siis: ulkoilmatilaisuuksia peruttiin tai siirrettiin, ihmisiä evakuoitiin, maanviljelijät korjasivat kiireessä hedelmä- ja vihannessatoaan, laivoja ankkuroitiin satamiin, lentoja peruttiin, siltoja ja tunneleita suljettiin, metrojen vauhtia hidastettiin – ja mitään ei sitten tapahtunutkaan.

Tai tapahtui hyvin vähän: Pudongin, Xuhuin, Changningin ja Chongmingin alueella  yli 2000 puuta ja 200 mainostaulua on kaatunut (nimenomaan täällä meidän alueella eniten – Pudong New Area), kaatuneet puut ovat katkoneet sähköjohtoja, mutta ihmisiä ei ole ilmoitettu vahingoittuneeksi. Yksi 24-vuotias uimari on kadoksissa.

 

Meidän pihan "tuhot" myrskyn jälkeen: yksi repeytynyt puunoksa ja vähän roskia siellä täällä..

 

No, harjoitusta seuraavaan: kaupungin viranomaiset uskovat vielä toisen taifuunin olevan tulossa tämän vuoden puolella.

Että sellainen kiinalainen ystävänpäivä, Qixi Festival täällä oli lauantaina 6.8.2011.

Samaisena päivänä nuoripari löydettiin häkään kuolleena autotallista jätettyään auton käyntiin ja suljettuaan autotallin ovet; mies hyppäsi talon katolta tapettuaan ensin tyttöystävänsä; ja 3 342 pariskuntaa meni naimisiin Shanghaissa.

Ja nyt kun myrsky on ohi, lämpötilan ennustetaan pysyvän tasaisen tappavasti yli +35 joka päivä, ainakin pari seuraavaa viikkoa. "...eipä ole varpaat jäässä.." pikkupeikko takkutukallakaan.