Kiinalainen uusivuosi, “kevätjuhla” kuten sitä myös nimitetään, on vähän kuin meidän joulu, uusivuosi, vappu ja juhannus kaikki kerralla. Ehdottomasti kiinalaisten vuoden kohokohta. Miljoonat kiinalaiset haluavat kotiseuduilleen hinnalla millä hyvänsä. Shanghai onkin ollut aika merkillinen paikka viime päivinä: kaduilla on tilaa, vähäinen liikenne soljuu jouheasti, eikä koko ajan joku töni jalkakäytävällä.

Mutta kyllä nämä ruudinkeksijät osaavat sitten nauttia metelistä! Uudenvuoden aaton ilotulitus, pauke ja räiske kesti taukoamattomana taistelutantereena jotain 7 tuntia. Rakettien ehdottomasti tärkeimpänä ominaisuutena kuuluvuus. Ja 7 tunnin jälkeen ilma oli NIIN sakeana ruudinsavusta.

Kiinalaisen uuden vuoden tärkeimpiä symboleita on ehdottomasti lohikäärme, joka on mystinen yhdistelmä useita eri eläimiä. Länsimaisissa tarustoissahan lohikäärme edustaa yleensä pahuutta ja ilkeyttä, ja lohikäärmeet kuvataan verenhimoisiksi pedoiksi, mutta Itämainen lohikäärme edustaa sen sijaan voimaa, hyvyyttä, hyvää onnea ja yliluonnollisia voimia, ja ne ovat ystävällisiä ja älykkäitä. Itämaisella lohikäärmellä on usein helmi joko suussa, leuan alla tai kynsissään. Helmi antaa lohikäärmelle sen yliluonnolliset voimat.

Kuuvuoden ensimmäisenä päivänä toivotetaan taivaan ja maan jumalat tervetulleeksi. Monet pidättäytyvät tällöin syömästä lihaa, koska näin varmistaa itselleen pitkän ja onnellisen elämän.

Toisena päivänä kiinalaiset rukoilevat esi-isiään, ja kaikkia jumalia. Toisena päivänä ollaan erityisen huomaavaisia koiria kohtaan ja niitä syötetään hyvin, koska sen uskotaan olevan kaikkien koirien syntymäpäivä.

Kolmantena ja neljäntenä päivänä vävyt osoittavat kunnioitusta appivanhempiaan kohtaan. Neljännen päivän yönä ainakin meidän asuinalueen tienoilla taas räjähteli äänestä päätellen aika isoja kiinalaisia, ja kunnolla, ja koko yön!

Viides päivä on nimeltään Po Woo. Tänä päivänä ihmiset pysyvät kodeissaan toivottamassa Vaurauden jumalan tervetulleeksi. Tänän päivänä ei yleensä vierailla ystävien luona, koska sen uskotaan tuovan huonoa onnea molemmille osapuolille.

Kuudennesta päivästä kymmenenteen kiinalaiset kyläilevät sukulaisten ja ystävien luona. Käydään myös paljon temppeleissä rukoilemassa hyvää onnea, vaurautta ja terveyttä.

Seitsemäntenä päivänä maanviljelijät asettavat satoaan esille. Juhlistaakseen tätä he tekevät juoman seitsemästä vihanneksesta. Seitsemättä päivää pidetään myös kaikkien ihmisten syntymäpäivänä. Ruokalistalla nuudelit – edistämään pitkäikäisyyttä, ja raaka kala – menestystä.

Kahdeksantena päivänä on taas uusi perheen keskeinen illallinen, samoin kuin aattona. Ja keskiyöllä rukoillaan Tian Gongia, Taivaan Jumalaa.

Yhdeksäntenä päivänä vietetään Jade Keisarin uhrijuhlaa.

Kymmenennestä päivästä kahdenteentoista kutsutaan ystäviä ja sukulaisia päivällisille. Sitten kun on syöty NIIN paljon, kolmantenatoista päivänä tyydytään yksinkertaiseen riisiin ja vihanneksiin, elimistön puhdistamiseksi.

Neljäntenätoista päivänä valmistaudutaan sitten lopulta juhlakauden päättämiseen: viidennentoista päivän yönä (seuraavan täydenkuun aikaan siis) pidettävään lyhtyjuhlaan. Silloin lapset leikkivät paperilyhdyillä, ja illan hämärtyessä punaisia lyhtyjä sytytellään pimeyden keskelle.

Lyhtyjuhlan alkuperästä on monenlaisia tarinoita ja myyttejä, yhden mukaan ensimmäisen kuun 15. päivän yönä henget liikkuvat täysikuun loisteessa, ja että ihmiset sytyttävät lyhtynsä valaistaakseen henkien tietä. Toisen tarinan mukaan lyhtyjen sytyttäminen symboloi viisauden valon leviämistä maailmassa.
Tiedä häntä, mutta joka tapauksessa puistoihin ripustellaan punaisia lyhtymeriä, joita sitten ihmiset kiertelevät ihastelemassa. Lyhtyihin on usein myös kirjoitettu toivotuksia, runoja ja arvoituksia.

Ja kiinalainen juhlahan ei ole mitään ilman SYÖMISTÄ. Lyhtyjuhlan aikaan syödään tahmeasta riisistä valmistettuja yuánxiāo-palleroita, joiden sisässä on seesamitahnaa tai muuta makeaa tai suolaista täytettä. Palleroita keitetään vedessä ja syödään sitten omassa liemessään jälkiruoan tapaan. Nämä kuulemma maistuvat paremmalta kuin näyttävät.... Pyöreät pallerot symboloivat lyhtyjuhlan aikaan taivaalla loistavaa täysikuuta, joka puolestaan kiinalaisittain merkitsee perheyhteyttä.

Ja niin sitten 15 päivän juhlinnan jälkeen normaali arki palaa jälleen ihmisten elämään!