Talvipäivänseisauksen jälkeinen toinen uusikuu osuu tänä vuonna tammikuun 23. päivälle, jolloin pyörähtää käyntiin kuukalenterin uusi vuosi: alkaa voimakkaan ja rohkean Lohikäärmeen vuosi. Kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia vietetään tuosta päivästä eteenpäin 15 päivän (!!) ajan.

Uusi vuosi, Spring Festival, on kiinalaisille vuoden onnekkain ajankohta ja ilman muuta kalenterivuoden suurin juhla, kansallispäivän lisäksi ainoa pidempi vapaa töistä. Uutena vuotena kaikki kynnelle kykenevät lähtevät kaupungeista kotiseuduilleen maalle: uusi vuosi on perinteinen perheen kokoontuminen yhteen, syömään ja juhlimaan.

Lapset saavat lahjaksi rahaa punaisissa rahakuorissa, hóngbāo. Punainen väri symboloi hyvää onnea ja sen uskotaan ajavan pahat henget pois. Rahasumma kuoressa on joku parillinen luku: esimerkiksi 88 ja 168 ovat onnennumeroita, kun taas parittomat luvut yhdistetään perinteisesti hautajaisiin. Mutta summa ei kuitenkaan koskaan ole 40, 400 tai 444, koska luku "neljä" ääntyy kiinaksi samalla tavalla kuin "kuolema", ja tuottaa huonoa onnea.

Kaupat ovat jo jonkin aikaa olleet pullollaan punaisia koristeita juhlan viettoon, ja joka puolella puihin, valopylväisiin on kiivaasti ripusteltu punaisia paperilyhtyjä ja naruista väkerrettyjä koristeita. Ja pientä esimakua tulevasta uudenvuoden juhlinnasta kuuluu jo kaduilta: ilotulitteita pitää vähän testata ennakkoon. Viime vuonna paukkeen määrä pääsi vähän yllättämään - nyt olemme jo henkisesti valmistautuneet elämään noin kaksi viikkoa kuin sotaelokuvan nauhoituksissa...

Pienillä lyhdyillä koristellaan myös viherkasveja, ja pajunkissoja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä

 

   

Me päätimme siis melkein kaikista muista expateista poiketen jäädä juhlimaan kiinalaista uutta vuotta Shanghaihin ja omaan kotiin. Muut ovat aikaa sitten varanneet matkan Filippiineille, Malesiaan, Singaporeen, kuka minnekin – pakoon Shanghain talvea ja uudenvuoden ilotulitteiden pauketta. Mietitään sitten viikon päästä oliko meidän päätös oikea... Melkein tekisi jopa mieli mennä Shanghain rautatieasemalle katsomaan minkälainen meininki siellä mahtaa olla meneillään, kun kaikki yrittävät mahtua lähteviin juniin.

Shanghai Dailyn mukaan rautatieasemalla näyttää tältä...

 

Kiinalaisen uudenvuoden juhlavalmisteluihin kuuluu kodin kevätsiivous, jossa lakaistaan vanha vuosi pois ja tehdään tilaa tulevalle vuodelle ja uudelle onnelle. Vuoden ensimmäisenä päivänä ei sitten sovikaan siivota, ettei tule vahingossa lakaisseeksi onneaan ovesta pihalle! Eli siivousvapaata tiedossa siis ainakin maanantaina.

Seuraavalla viikolla voidaankin viettää ylimääräisiä synttäreitä: kuukalenterin uuden vuoden seitsemäntenä eli tammikuun 30. päivänä juhlitaan "Ren Ri" -päivää eli "kaikkien syntymäpäivää".

Lohikäärme on yksi kiinalaisista kahdestatoista horoskooppimerkeistä. Uskomusten mukaan lohikäärmeen vuonna syntyneet ovat idealisteja, perfektionisteja, joustamattomia ja itsetietoisia. Lohikäärmeet ovat myös aggressiivisia, päättäväisiä ja luovia. Lohikäärmeen vuosi on suosituin kiinalaisen astrologian merkeistä. Kauko-Idässä syntyvyys kasvaa lohikäärmeen vuosina, koska vanhemmat haluavat lapsen, joka syntyy lohikäärmeen merkin alla.

Lohikäärmeen vuonna luvassa on vanhoista kaavoista irtautumista, riskien ottamista sekä uusille mahdollisuuksille avautumista. Vuoden elementti on vesi, joka ”tuo avoimuutta haasteiden kohtaamiseen ja tyyntä keskittyneisyyttä”. Kiinalaisen astrologian mukaan Lohikäärmeen vuosi päättyy 9. 2.2013, ja muuttuu 10.2.2013 Käärmeen vuodeksi.

Koristeita Carrefourissa, Thumb Plazalla

Erilaisiin lohikäärmeisiin törmää joka paikassa.

Kaupoissa:

Hotellin pyöröovessa:

Leluhyllyssä:

Että Season's Greetings täältä kiinanmaalta, ja hyvää uutta vuotta, varsinkin kaikille lohikäärmeille!