Maastopalojen riski kasvaa Kiinassa juuri nyt kolminkertaiseksi. Viime vuonna 4-5. huhtikuuta rekisteröitiin 1400 maastopaloa, joissa sai surmansa kolme ihmistä. Eilen oli nimittäin hautojenlakaisupäivä, ”puhtaan kirkkauden juhla” eli Qing Ming, vapaapäivät töistä maanantaina ja tiistaina, monilla koululaisilla on vapaata koko viikko. Juhlan tarkoitus on toisaalta muistaa esi-isiä, mutta samalla myös juhlistaa kevään saapumista.

Kiinalaiseen kulttuuriin ja perinteeseen kuuluu vahvasti esi-isien kunnioittaminen ja perheyhteyden vaaliminen, menneitä sukupolvia myöten.

”Hautojen lakaisu” viittaa siihen, että juhlan kunniaksi esi-isien haudat siivotaan ja ehostetaan talven jäljiltä: sukulaiset menevät yhdessä haudoille, siivoavat haudan, vievät sinne tarjolle sellaisia ruokia, mistä kyseinen henkilö oli erityisesti pitänyt. Ja kulhollisen riisiä. Esineet ja ruoka-annokset asetellaan tietyllä tapaa, syömäpuikot kohti etelää.

Haudalla sytytetään kynttilät ja suitsukkeet ja poltetaan ns. ”sielunrahoja” (=erityisesti tätä tilaisuutta varten valmistettuja leikkirahoja). Rahojen palaessa ylös kohoava savu tavoittaa tuonpuoleisen kohteensa, ja takaa edesmenneelle sukulaiselle hyvät oltavat. Aikaisemmin poltettiin ohuesta tinapaperista valmistettuja muistolippuja, joihin oli kirjoitettu toivotuksia; rahat ovat uudempi tapa.

Viime vuosina haudoille on alettu viedä myös kukkia, mikä on osittain ulkomailta omaksuttu tapa. Valkoinen krysanteemi on kuulemma yleisin hautakukka. Suurissa kaupungeissa avotulien polttaminen on nykyään kiellettyäkin - krysanteemit ovat laillisempi vaihtoehto.

Yleensähän kiinalaiset eivät muuten juuri käy hautausmailla, monet kuulemma pitävät hautausmaalla kävelyä jopa outona. Hautausmaa on ”tuonpuoleisen valtakuntaa”, ja meidän elävien pitää pysyä omassa todellisuudessamme. Mutta QingMinginä luodaan yhteys menneen ja nykyisyyden välille.

Käydessämme eilen torilla vihannesostoksilla näimme myynnissä myös näitä erilaisia leikkirahoja, mutta ostamatta jäi, kun ei meillä nyt ollut täällä ketään kenen haudalle olisi menty niitä polttelemaan...