Tuntuu kyllä kuin aikaa olisi kulunut jo enemmänkin kuin 2 viikkoa siitä kun tulimme takaisin Suomen lomalta. Johtunee varmaan siitä, että täällä tuntuu jotenkin tapahtuvan ja touhuttavan koko ajan niin paljon?! Mikään päivä ei ole toisensa kaltainen, ja joka päivä oppii ja kokee jotain uutta ja ihmeellistä.

Nytkin olemme paluun jälkeen jo ehtineet vaikka mitä! Pari ensimmäistä päivää oli vähän perinteisesti rytmi sekaisin: illalla ei tullut mentyä nukkumaan ja sitten aamulla olis taas nukuttanu kovin.

Ensimmäisenä viikonloppuna meidät oli kutsuttu naapurin Markuksen kanssa Shanghai Stadiumille seinäkiipeilemään - kaikille meille uusi ja outo kokemus. Etukäteen lisäjännitystä toi tietysti lievä epäilys siitä, kuinka kiinalaisessa seinäkiipeilyssä toimitaan. Että mahtaako siellä narun toisessa päässä olla joku varmistaja... No oli siellä, tosin tällä kiinalaisella hippiäisellä oli ihan tekeminen kun miehet laskeutuivat alas köyden varassa. Vähän tuli mieleen jotkut piirretyt, joissa molemmat osapuolet jäävät roikkuun puoleenväliin... =) Eivät kuitenkaan jääneet. Kiipeily oli yllättävän rankkaa ja seinät aika korkeat, ja vain helpoin seinä päästiin kaikki ylös asti. Markus nuoruuden innolla meni astetta vaikeammankin seinän toisella kertaa ylös asti. Me Pertin kanssa jouduimme luovuttaan vähän yli puolessa välissä, kun ei riittäneet sormivoimat, eikä raajojen ulottuvuus. Hiukan pienempi massa olisi myös auttanut asiaa... Ainakin yksi kiinalainen pariskunta, molemmat n 150cm ja maks 45kg vetivät seinää ylös kovin helpon näköisesti. Mutta hauskaa meilläkin oli, vois joskus toistekin mennä kokeileen uudelleen!

 

 

 

Lauantai-iltaa ja yötä istuimme naapurissa synttäreitä jatkaen: syöden, juoden ja seurustellen, yhteensä 4 suomalaispariskunnan voimin. Kyllä taisi maailmasta taas kerran tulla paljon parempi paikka! Vertailimme ja vaihdoimme kokemuksiamme Kiinasta ja Shanghaista. Samoihin ongelmiin olimme kaikki törmänneet, ja jotenkin samalla logiikalla niistä selviytyneet. Sisulla...?

Itse käväisin yhden päivän Shanghain Suomalaisten retkellä Film Townissa ja Thames Townissa, molemmat  Shanghain laitamilla. Film Town oli vähän niin kuin köyhän miehen Hollywood... Siellä siis on filmattu ja filmataan edelleen paljon kiinalaisia tunnettuja elokuvia. Vanha 1930-luvun Nanjing Road myyntikojuineen ja mainoksineen oli ihan hauskannäköinen, ja pääsimmepä vanhanajan ratikallakin ajelemaan kierroksen. Taidettiin jopa kävellä pitkin Kwaijoen siltaakin. Mitään elokuvien kuvauksia emme tällä kertaa päässeet seuraamaan, mutta kung fu –esityksen kyllä, ja useiden hääparien hääkuvauksia.

 

 

 

Thames Town taas oli britti-imitaatiokaupunki, jossa ei kuitenkaan paljon ketään asu – tuli tehtyä niin kalliita asuntoja, ettei ihmisillä ollutkaan varaa niitä ostaa... Suurin osa taloista oli tyhjillään, muuten tuntui kuin olisi hetkeksi tupsahtanut pieneen brittikaupunkiin, punaisine puhelinkoppeineen. Kiersimme alueen kaupunkijunalla kuten kunnon turistit konsanaan.

Spinningissä ja salilla on tullut käytyä vanhaan tapaan, samoin sunnuntain Sisu-lenkeillä pyöräilemässä meren rantaan asti, kunhan saatiin ensin haettua pyörät huollosta Billin garagesta. Naapurin Jaanan kanssa olemme käyneet hölkkäilemässä melkein joka toinen päivä – Shanghai puolimaraton odottaa!? Ainakin luulisimme ilmoittautuneemme. Aina kun ei voi tietää. Kiinantunnit jatkuvat, seuraavaksi tosin uuden opettajan voimin – mahtoiko vanha tulla epätoivoiseksi...? =)  Nettidigiboxin kautta olemme katselleet elokuvia suomalaisilla teksteillä, lähidvdkaupan elokuvissa joutuu tyytymään englanninkielisiin. Mutta toisaalta, esim taiwanilaista elokuvaa ”Syö, juo, mies, nainen” ei Tampereelta mistään löytynyt, täällä ei tarvinnut kuin kävellä lähikauppaan, niin siinähän se oli!

Pertti onnistui sitten myös olemaan ensimmäisessä autokolarissa: viime perjantaina meidän Buickin perään täräytti joku auto, ja kuulemma melko lujaakin. Kuljettaja ja kaikki 3 matkustajaa kävivät kuvauttamassa niskansa ja päänsä ja rintakehänsä, ainoastaan yhdellä oli kuitenkaan mitään vakavampaa vammaa. Mr Xiao raukkaparka joutuu pitämään 6 viikkoa niskassaan/rinnassaan/leuassaan haarniskapanssaria, joka ei salli minkäänlaista pään liikettä! Ikävää. Mutta onneksi ei silti käynyt tuon pahemmin!! Edessä oli ollut nokkakolari, meidän kuski sai vielä pysähtymään, mutta seuraava sitten enää ei. Ja edellä olevan nokkakolarin osapuolet selvittelivät syyllisyyttään jo nyrkkitappelullakin. Meillä meni auto hetkeksi korjaamolle, ja vakuutusyhtiön lippuja ja lappuja täyteltiin, ja Pertillä 78h lääkärin määräämää lepoa.

Itse asiassa viime viikonloppu meidän piti viettää Jiandessa, 1½h Hangzhousta lounaaseen, pyöräilytapahtumassa, mutta yllättäen tapahtuma olikin peruttu. Tällä kertaa tieto peruuntumisesta tuli kuitenkin miellyttävästi jo perjantaina, kun vasta lauantaiaamuna klo 04.30 piti lähteä. Sinänsä peruuntuminen tuli kuin tilauksesta, tuon Pertin kolarissaolon huomioonottaen!

Lämpötilat laskivat viime viikolla huikeasti: suoraan +32 asteesta nipin napin 20:een, joka sitten tuntuikin melkein kylmältä! Viime päivät olemme kuitenkin saaneet nautiskella harvinaisen kirkkaasta säästä, sinisestä taivaasta ja auringonpaisteesta, pieni tuulenvire ja +24...+27 lämmintä. Oikein mukavaa!! Shanghai Dailyn mukaan syksy on alkanut, harvinaisen aikaisin tänä vuonna!

Keritty on myös tsekkaamaan Nancy’s Bakeryn lähileipomo, josta karjalanpiirakoita jo tilattu ja haettu, lähihotelli/kauppakeskuksen Kerryn lauantai-iltapäivän olutfestarit "The Cook the Meet the Brew", valtavat hifilaitteiden markkinat, ja Hainingin nahkakaupunki.

Putkivahvistinten, kaiuttimien yms yms testauskuuntelua yhdessä sadasta kuunteluhuoneessa...

Seuraavaksi pitääkin jo pakata laukut ja lähteä LOMA - LOMA – LOMALLE!! China National Day pysäyttää työnteon koko ensi viikoksi, ja monet katoavat silloin jonnekin muihin maisemiin. Niin myös me.