Enpä yleensäkään usko horoskooppeihin, ja ehkä vielä vähemmän kiinalaisiin eläimiin – mutta onhan niitä hauska lueskella ja todeta että aina joku kuvaus osuu väistämättä oikeaankin.

Kiinalaisten eläinmerkkien mytologisesta alkuperästä on useita versioita. Yleisimmän version mukaan Buddha kutsui kaikki eläimet luokseen ollessaan lähdössä maan päältä. Vain kaksitoista eläintä saapui paikalle. Buddha nimitti palkinnoksi 12 vuotta näiden eläinten mukaan ja määräsi ne hoitamaan vuorollaan maan ja sen asukkaiden asioita, kukin kykyjensä ja luonteensa mukaisesti.

En ole sen kummemmin perehtynyt kaikkiin eri eläinten elementteihin,  kuukausimerkkeihin, tuntimerkkeihin, Yineihin ja Yangeihin. Mutta yleisesti Rottia kuvataan kiinalaisessa astrologiassa näin:

Rotan vuonna syntyneitä pidetään älykkäinä, intohimoisina, hurmaavina henkilöinä. Rotta on perusluonteeltaan seurallinen, miellyttävä, nopea oppimaan, terävä-älyinen ja huomaavainen. Charmikas Rotta tulee toimeen tilanteessa kuin tilanteessa, sillä hän on erittäin huumorintajuinen ja ulospäinsuuntautunut seuralainen.

Rotat ovat uranuurtajia, johtajia ja eturivin ihmisiä, jotka haluavat olla ensimmäisiä. Heillä on taipumus nähdä itsensä muiden yläpuolella, mutta he ovat hyvin kunnioitettuja ja arvossapidettyjä.
Rotta on viehättävä kumppani, kommunikoiva ystävä ja valpas perheen suojelija. Joustava Rotta on myös antelias rakkaimmilleen, lojaali suhteessa ja kiihkeän yksityinen. Hän ottaa rohkeasti riskejä, suuntaa aina päämäärää kohti ja hänellä on mahdollisuus vaurauteen säästäväisyytensä ansiosta.

Joku saattaisi myös kutsua Rottaa opportunistiksi, sillä työn teko ja raataminen eivät häntä kiinnosta. Kiinassa Rotta usein yhdistetään rahaan, ja kun se yöllä rapistelee, sen sanotaan laskevan rahoja.

Rotalla on hyvä mielikuvitus ja yleensä hän toteuttaa intohimoisesti omia näkemyksiään. Samalla hän on kuitenkin niin älykäs ja tarkkanäköinen, että pystyy arvioimaan asioita ja ihmisiä puolueettomasti. Rotta toimii täydellä sydämellä ja rehellisesti.

Rotan vuonna syntyneet ovat fyysisesti ja henkisesti aktiivisia, tiedonhaluisia ja joskus jopa levottomia, ja elävät yleensä kiireistä elämää. He kaipaavat haasteita, haluavat nähdä uusia maita ja kokea uusia asioita. Rotta inhoaa rutiineja ja kyllästyy nopeasti.

Rotta haluaa aina jättää itsestään suotuisan kuvan ja yleensä onnistuu siinä sydämellisyytensä ja kohteliaisuutensa avulla. Rotan todellista sisäistä olemusta ei kuitenkaan kuka tahansa pääse näkemään, sillä hän suojelee yksityisyyttään tarkoin. Hän nauttii itsenäisyydestä ja omasta rauhasta, mutta pitää myös ihmissuhteiden solmimisesta. Joten kun suojamuuri kerran murtuu, on rotta mainio ystävä.

Rakkaudessa rotta on aistillinen ja intohimoinen, mutta haluaa aina ensin varmistaa, että hänen tunteensa saavat vastakaikua. Niinpä hänen on usein vaikea ilmaista syvimpiä tunteitaan, jotka saattavatkin sitten nousta esiin tulivuorenpurkauksen voimalla – niin hyvässä kuin pahassakin. Loukatun Rotan kosto voi olla kauhea. Onnistuneessa suhteessa Rotta on hyvin huomaavainen ja uskollinen. Hän odottaa rakkaudeltaan arkisia yllätyksiä ja nauttii elämän pienistä iloita sellaisina kuin ne hänelle tarjotaan.
Usein Rotan vapaa-ajanvietteet tai jopa hänen ammattinsa löytyvät taiteen eri osa-alueilta (kirjoittaminen, musiikki, maalaaminen, teatteri, tanssi jne.),  urheilusta tai matkailun parista. Koska rotta on seikkailija, joka toisinaan kaipaa yksinäisyyttä, voivat erilaiset extreme-lajit tai muu huimapäisyyttä vaativa harrastus kiehtoa häntä.

Ja ne Yinit ja Yangit sitten: Rotta on Yang-merkki: aktiivinen, maskuliininen, kova ja liikkuva extrovertti.

Kuuluisia Rottia:
Louis Armstrong, Marlon Brando, Charlotte Brontë, T.S. Elliot, Eminem, Clark Gable, Haydn, Buddy Holly, Henrik Ibsen, Gene Kelly, Claude Monet, Ozzy Osbourne, Sean Penn, William Shakespeare, Donna Summer, Leo Tolstoy, Henri Toulouse-Lautrec, George Washington, Emile Zola.